GELİN BUKETLERİ

Çiçek buketleri, tarih boyunca daima özel seremonilerde ve toplantılarda kullanılmıştır. Nikâh töreni, bu seremonilerin en özel olanlarından biridir. Gelin buketleri, sanılandan çok daha eski bir geçmişe sahiptir. Tarihsel bakımdan, ilk olarak eski Yunanlılar tarafından kullanılmıştır. Ancak elde taşınmak için değil, gelinin başına yerleştirmek için tasarlanmışlardır. Bu dönemde, nedimeler gelin buketi hazırlama işini üstlenmiş ve bunu bir kutsama sembolü olarak kullanmıştır. Bu gelenek, tarih boyunca devam etmiş ve Victoria dönemi İngiltere’sinde elde taşınan gelin buketleri haline dönüşmüştür. Günümüzde düğünler hala çiçek kullanılmadan tamamlanmamış kabul edilir.

Gelin Buketi Ne Anlama Geliyor?

Gelin buketleri, çelenklerden esinlenen tasarımlardır. Çelenk, Yunan ve Roma’da sevginin ve mutluluğun simgesi olarak görülen bir semboldür. Geleneksel gelin buketlerinde sarımsak otları kullanılmıştır. O dönemdeki popüler inanca göre, sarımsak, çiftin geleceğini tehlikeye atabilecek kötü ruhları ortadan kaldırmak için sihirli güçlere sahiptir. Ayrıca, dereotu, adaçayı ve güller de tercih edilmiştir. Bunlar bilgeliğin ve iyiliğin sembolü olan çiçek ile bitkilerdir. Gelin buketi tasarımı, tüm bu çiçek ile bitkilerin birbirine değeceği, o dönemdeki ifadeyle “öpüşeceği” şekilde hazırlanmıştır. Bu tasarımın sadece yeni evli çifte değil, düğündeki herkese de iyi şans getireceği düşünülmüştür.

Gelin buketleri, günümüzde dünyanın her yerinde farklı bir tasarıma sahiptir. Almanya'da, gelin ve damadın tuttuğu mumlara bağlı olacak şekilde hazırlanır. Avusturya'da gelinler buketlerini nergis çiçekleri ile taçlandırır. İngiltere'de gelinin peşinden küçük çocuklar yürür ve yola bukette kullanılan çiçeklerin yapraklarını serper. Tüm bu gelenekler, yeni evli çifte çiçeklerle dolu bir hayat ve mutluluk dilemek için kullanılır. Gelin buketleri ve çiçekler, bir düğünü kutlamanın halen en iyi yollarından biridir.

Gelin Buketi Seçerken…

Her gelinin bildiği gibi, gelin buketleri farklı tasarımlara ve özelliklere sahiptir. Hatta her gelin için ayrı ve özel olarak hazırlandıklarını söylemek mümkündür. Gelin buketinin tasarımı, hem damada ve hem de konuklara verdiğiniz özel bir mesaj yerine geçer. Farklı buketler, farklı şeyler anlatır. Gelin buketi tasarımınıza karar verirken:

  •        Hangi tasarıma karar verirseniz verin, gelinliğiniz ile uyumlu olduğuna emin olun.
  •        Geleneksel bir görünüm için yuvarlak bir gelin buketi seçin. Yuvarlak buket, tüm buket şekillerinin en eski ve en geleneksel şeklidir. Çok yönlü bir tasarımdır ve neredeyse tüm gelinlik stilleri ile uyum gösterir. Çoklu renklerden veya tek bir renkten oluşabilir. Gelinin isteklerine bağlı olarak, büyük veya küçük hazırlanabilir.
  •        Bohem bir tarz için gevşek bir gelin buketi tercih edin. Gevşek buketler, rahatlık ve huzur ifadesidir. İçindeki çiçekler ile yeşillikler, serbestçe sarkar. Açık hava mekânları veya plaj düğünler için idealdir.
  •        Resmi düğünler için hilal şeklindeki gelin buketleri tercih edin. Genellikle simetrik olan bu çiçek aranjmanları, doğal görünümleri için tercih edilir. Çiçekler eller arasında "akıyor" gibi görünür. (Buket ortasında kalındır ve zemine yaklaştıkça hafifçe incelir.) Kullanılan çiçeğe ve kol uzunluğuna bağlı olarak hilal veya geleneksel şekilde tasarlanabilir.
  •        Büyük bir gelinliğiniz varsa oval gelin buketleri kullanın. Oval buket sadece iki farklı renkten oluşuyorsa en iyisidir. Yuvarlak stile benzemekle birlikte, oval buketler daha büyük gelinlikler için daha uygun bir seçimdir.
  •        Gösterişli bir görünüm için şelale şeklindeki gelin buketleri tercih edin. Bu buketler gerçekten de bir şelaleyi andırır. Çiçekler buketin önünden "dökülüyor" gibi görünür ve resmi düğünlerde de kullanılabilir. Ancak çok fazla sayıda çiçeğin kullanılmasını gerektirir.

Elbette, gelin buketi tasarlamak için JARDINERIE’yi de kullanabilirsiniz. Tasarım uzmanlarımız, en özgün ve en çarpıcı gelin buketlerini sizin için özel olarak üretebilmektedir.